آوای کرمانشاه: نام شورای شهر کرمانشاه از هر تریبونی و از زبان هر شخصی که به گوش برسد و یا اگر حتی تابلوی درب ورودی آن به چشم بیاید، بیاختیار یاد حاشیه، درگیری، تنش و آبستراکسیون میافتیم. از دورههای قبلی شورای شهر بخواهیم بگوییم، حرف برای گفتن زیاد است و البته آنقدر ماجراهای عجیبوغریب رخ داده، که خواندن در مورد آن قطعاً از حوصله مخاطب خارج خواهد بود. اما نمیشود از دوره ششم شورای شهر، حرفی نزد. دورهای که از همان روز اول به همه ثابت کرد که شورای شهر کرمانشاه یعنی «همان همیشگی». یعنی درگیری، تنش، حاشیه و …
با این اوصاف، در روزهای ابتدایی، منتخبان شورای ششم کرمانشاه در گفتوگوهایی که با رسانهها داشتند، میخواستند وضعیت را بر خلاف آنچه در گذشته رخ داده است، نشان دهند. یکی میگفت «تمام تلاش شورای جدید، برگرداندن اعتماد از دست رفته مردم به شورا است.» یا یکی دیگر از اعضا رمز موفقیت شورای جدید را در حمایت مسئولان از شورا دانسته و عنوان کرده بود «آنچه به موفقیت شورای شهر جدید کمک میکند حمایت و همراهی مسئولین استان و شهرستان است.» دیگری نیز گفته بود: «فاصله بین مردم و شوراییان باید کم شود. دیوارهای شورای شهر کرمانشاه باید شیشهای شود و باید فاصله میان مردم و شورا برداشته شود.» و یا آن عضو دیگر گفته بود: «شورای شهر ششم برای موفقیت خود باید در وهله اول آرامش را به شورا و شهر برگرداند.» خلاصه ماجرا این است که در ابتدا همه حرفهای خوبی میزدند و ایدههای نابی را مطرح میکردند. طوری که عدهای گمان میکردند شورا واقعاً وارد فصل جدیدی شده است. اما آنکس که شورای شهر کرمانشاه و برخی از منتخبین را میشناخت، میدانست قرار نیست شورای شهر کرمانشاه ترک عادت کند. که البته اینگونه هم شد و از همان ابتدا شورای ششم وارد حاشیه شد. حاشیهای که از نیمههای مردادماه آغاز و تا به امروز ادامه داشته است. تمامی این اتفاقات را قدمبهقدم با هم مرور میکنیم.
جلسه ۱۴ مرداد و شوک اول شورای ششم به مردم
در روزی که قرار بود مراسم تحلیف اعضای شورای ششم کرمانشاه برگزار شود، عملاً این اتفاق رخ نداد و صفحه جدیدی از ماجرا باز شد. دقیقاً در همان روز، شوک اول شورای ششم به مردم کرمانشاه وارد شد. بازهم حاشیه. این بار اما اتفاق بسیار نادر و جالب بود، دو تن از منتخبین که پیش از رایآوری، توسط اعضای هیئت اجرایی و نظارت تاییدصلاحیت شده بودند، به یک باره پس از انتخابات توسط هیئت مرکزی نظارت ردصلاحیت شدند. فضلالله رنجبر فرماندار کرمانشاه در روز ۱۴ مرداد و در مراسم تحلیف اعضای شورای شهرهای تابعه شهرستان کرمانشاه -ماهیدشت، کوزران، هلشی و قلعه- این خبر را داد و سپس اظهار کرد: «مراسم تحلیف اعضای شورای شهر کرمانشاه به دلیل اعلام هیئت مرکزی نظارت در خصوص رد صلاحیت دو تن از منتخبین شورای شهر کرمانشاه تا تعیین تکلیف نهایی به تعویق افتاد و در این خصوص منتظر تعیین تکلیف نهایی هستیم. احتمالاً اوایل هفته آینده مراسم تحلیف و انتخاب هیئترئیسه سنی و دائمی شورای اسلامی شهر کرمانشاه برگزار خواهد شد.» وی با بیان اینکه ردصلاحیت دو تن از منتخبین شورای شهر کرمانشاه هیچ ارتباطی با روند برگزاری انتخابات ندارد و تنها مختص شورای شهر کرمانشاه نیز نیست، گفت: «عدم انجام مراسم تحلیف اعضای شورای شهر کرمانشاه بههیچوجه ارتباطی با روند برگزاری انتخابات ندارد و صحت انتخابات شوراهای شهر و روستا در شهرستان کرمانشاه از سوی تمامی مراجع قانونی تایید شده است.»
جلسه ۲۱ مرداد
در این روز قرار بود جلسه شورای شهر کرمانشاه تشکیل و مراسم تحلیف اعضا نیز برگزار شود. اما نه! این اتفاق نیفتاد و بازهم جلسه تشکیل نشد و مراسم تحلیف به دلیل غیبت دو تن از منتخبین، برگزار نشد.
فرماندار کرمانشاه در نشست ۲۱ مرداد، با اشاره به رد صلاحیت دو نفر از منتخبین ششمین دوره شورای اسلامی شهر کرمانشاه از سوی هیئت مرکزی نظارت، اظهار کرد: «با توجه به اینکه این ردصلاحیتها خاص شهر کرمانشاه نیست و ۶۱ شهر کشور را شامل میشود، لذا قرار شد تحلیف ۹ تن دیگر از اعضای شورای شهر کرمانشاه امروز برگزار و تحلیف دو عضو دیگر هم پس از مشخص شدن تکلیف رد صلاحیت شدگان برگزار شود که این مراسم به دلیل غیبت دو نفر از منتخبین لغو شد.»
رنجبر اضافه کرد: «جلسه امروز به دلیل غیبت دو نفر از منتخبین انتخابات شورای شهر کرمانشاه، آقایان هاشم درویشی و سیدمیثم موسوی اجاق تشکیل نشد. غیبت این دو نفر در حالی بود که از قبل با هردو نفر هماهنگی لازم برای شرکت در جلسه صورت گرفته بود. لذا من موظفم غیبت این دو نفر را به مسئولین گزارش کنم، چرا که هیچگونه فرصت سوزی و یا بیحرمتی به قانون پذیرفتنی نیست و خیانت به رأی مردم است. همچنین از مسئولین انتظار دارم با کسانی که قانون را رعایت نمیکنند برخورد جدی داشته باشند.»
جلسه ۲۴ مرداد
بالاخره پس از هشدارهای قانونی مسئولان به اعضای شورای شهر و رایزنیهای فراوان با این افراد، در روز ۲۴ مرداد مراسم تحلیف ۹ تن از اعضای شورا برگزار شد؛ اما مراسم تحلیف نیز مانع از دور شدن حواشی از این شورا نشد. مراسم تحلیف پس از دو هفته تأخیر برگزار شد؛ اما در ادامه انتخابات هیئترئیسه سال اول این شورا به دلیل امتناع چهار عضو شورا از حضور در این جلسه، بینتیجه ماند. در این روز، مراسم سوگند برگزار شد؛ حتی هیئترئیسه سنی نیز انتخاب گردید؛ اما به یک باره بازهم همهچیز بههمریخت و هاشم درویشی، سید احسان احسانی، کامبیز غلامی و سیدمیثم موسوی در اتاقی دیگر مشغول رایزنی برای تعیین هیئترئیسه برای سال اول شدند که نهایتاً سر عضویت دو نفر از اعضای شورای شهر در شورای شهرستان با پنج عضو دیگر شورا به توافق نرسیدند و حاضر به حضور در جلسه انتخابات هیئترئیسه نشدند و فرماندار نیز بعد از سه ساعت جلسه در نهایت ختم جلسه انتخابات بینتیجه هیئترئیسه شورا را اعلام کرد.
جلسه ۲ شهریور
قرار بر این شد که جلسه انتخاب هیئترئیسه در این روز برگزار شود. اما جلسه در این روز هم به نتیجه نرسید و این بار جلسه به دلیل غیبت سیداحسان احسانی و سیدمیثم موسوی اجاق از رسمیت افتاد و شوراییان نتوانستند انتخابات هیئترئیسه را برگزار کنند. فضلالله رنجبر فرماندار کرمانشاه با انتقاد شدید از این وضعیت گفت: «گفته بودم دیگر جلسهای در فرمانداری برگزار نمیکنم و این جلسه تنها به دستور استاندار کرمانشاه برگزار شده است. علیرغم صحبتها و رایزنیهای صورت گرفته، امروز به دلیل غیبت دو نفر از اعضای شورا، جلسه از رسمیت افتاده است. قطعاً گزارش این عدم حضور و غیبتها به هیئت حلاختلاف استان ارائه خواهد شد. مرجع قانونی تصمیمگیری در این زمینه هیئت حلاختلاف است و این روندی است که قانون مشخص کرده و در این میان فرماندار اختیاری ندارد. اگر اختیار با بنده بود که همان جلسه اول این موضوع را تعیین تکلیف میکردم، اما متأسفانه بر اساس قانون اختیاری ندارم.»
رنجبر در خصوص تعیین تکلیف دو عضو دیگر شورای شهر کرمانشاه که با نظر هیئت مرکزی نظارت صلاحیتشان تایید نشده، گفت: «طبق قانون دو عضوی که آرای آنها از سوی هیئت مرکزی نظارت باطل اعلام شده یک ماه فرصت دارند تا وضعیت را روشن کنند و اگر تکلیف مشخص شده و کار آنها ظرف یک ماه یعنی تا ۱۸ شهریور درست شود به شورا برمیگردند، در غیر این صورت از ۱۸ شهریور از دو عضو علیالبدل برای حضور در شورای شهر دعوت میشوند.»
ورود دادستان به ماجرا
ماجرا آنقدر کش پیدا کرد که بهناچار، دادستان عمومی و انقلاب استان کرمانشاه به حواشی شورای شهر جدید کرمانشاه ورود کرد. شهرام کرمی عنوان کرد: «با توجه به مشکلاتی که اخلال در برگزاری جلسات شورای شهر برای شهر کرمانشاه به وجود آورده، بر اساس قانون وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی و بهموجب پیشگیری از تضییع حقوق عامه مقرر است موضوع انتخاب شهردار در چارچوب قانون هرچه سریعتر و به قید فوریت در دستور کار قرار گیرد. تأکید میشود در اولین جلسه پیشرو اقدامات لازم مبنی بر انتخاب شهردار انجام گیرد و نتیجه به این مرجع منعکس شود. بدیهی است عدم انجام وظایف قانونی محوله طبق دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه و دستورالعمل نحوه مقابله با ترک وظایف قانونی مدیران و کارمندان و پیشگیری از آن مستوجب پیگرد قانونی خواهد بود.»
جلسه ۶ شهریور
اعضای شورای شهر کرمانشاه در روز ششم شهریور برای چندمین بار جهت برگزاری انتخابات هیئترئیسه دورهم جمع شدند، اما بازهم به دلیل غیبت سه عضو شورا این انتخابات برگزار نشد. فضل اله رنجبر فرماندار کرمانشاه با انتقاد شدید از عدم برگزاری مکرر جلسات انتخابات هیئترئیسه شورا، گفت: «این برای چهارمین بار است که از اعضای شورا برای تشکیل این جلسه و برگزاری انتخابات هیئترئیسه دعوت میشود. در جلسه امروز تنها شش عضو شورا حاضر شدهاند و سه عضو دیگر یعنی آقایان هاشم درویشی، سیداحسان احسانی و سیدمیثم موسوی اجاق غیبت داشتهاند. غیبت این اعضا در حالی است که هم کتباً از اعضا برای حضور در این جلسه دعوت کردهایم، هم پیامک فرستادهایم، هم تلفنی رایزنی کردهایم و هم سایتها و کانالها خبر تشکیل جلسه را کار کردهاند.»
ورود استاندار به ماجرا
استاندار کرمانشاه در روز ۶ شهریور از برگزاری جلسه هیئت حلاختلاف استان در اولین زمان ممکن جهت رسیدگی به وضعیت شورای شهر کرمانشاه خبر داد. هوشنگ بازوند در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به عدم برگزاری مکرر جلسه انتخابات هیئترئیسه شورای شهر کرمانشاه و بلاتکلیفی وضعیت تعیین شهردار و سرپرست شهرداری، گفت: «متأسفانه طی دو هفته گذشته جلسات شورای شهر جهت برگزاری انتخابات هیئترئیسه بنا به دلایلی برگزار نشد که این امر موجب بلاتکلیفی وضعیت شهرداری کرمانشاه شده است.»
بازوند گفت: مشکل از جایی شروع شد که دو عضو منتخب شورا از سوی هیئت عالی نظارت رد صلاحیت شدند و با طرح موضوع در مراجع ذیربط کشوری، در نهایت مقرر شد به استانهایی که چنین مشکلی دارند از یک هفته تا یک ماه برای تعیین تکلیف وضعیت اعضای رد صلاحیت شده فرصت داده شود.
بازوند در ادامه گفت: «در حال حاضر در یک ماه مهلت تعیین شده قرار داریم و باید این یک ماه بگذرد و بتوانیم در نهایت وضعیت این دو نفر را تعیین تکلیف کنیم. از طرف دیگر از ۹ نفر عضو فعلی شورا، برخی اعضا هستند که با غیبت خود نمیگذارند جلسات به حدنصاب رسیده و تشکیل شود.»
استاندار کرمانشاه تصریح کرد: «در همین راستا طی رایزنی که با وزارت کشور داشتم، اعلام کردند که اگر دادستانی حکم تعلیق بدهد، شورای شهر به مدت سه ماه تعلیق شده و ما میتوانیم طی این مدت سرپرست شهرداری را انتخاب کنیم و بعد از سه ماه اعضای شورا به کار خود برگردند که با صحبتهایی که با رئیسکل دادگستری و دادستان داشتهایم متأسفانه منع قانونی در این زمینه وجود دارد و فعلاً نمیتوانند حکم تعلیق بدهند.»
تشکیل جلسه هیئت حلاختلاف
جلسه هیئت حلاختلاف در روز هفتم شهریور برگزار شد و خروجی آن تعیین ضربالاجل ۴۸ ساعته برای تعیین سرپرست شهرداری بود. سعید سلیم ساسانی دبیر هیئت حلاختلاف استان کرمانشاه با اشاره به تشکیل جلسه این هیئت گفت: «در این جلسه ۴۸ ساعت به شورای شهر کرمانشاه مهلت داده شد که وضعیت مدیریت شهری و سرپرست شهرداری را تعیین کند. طبق قانون شورا ابتدا باید هیئترئیسه سنی تشکیل داده و بلافاصله هیئترئیسه سال اول شورا را انتخاب و سپس اقدام به انتخاب سرپرست شهرداری یا شهردار نماید.»
وی در ادامه از برگزاری جلسه بعدی شورای حلاختلاف خبر داد و افزود: «این جلسه در راستای ادامه رسیدگی به تخلفات اعضای شورای شهر برگزار خواهد شد.»
بیاعتنایی شورای شهر کرمانشاه به تصمیم هیئت حلاختلا
بعد از تعیین اولتیماتوم هیئت حلاختلاف، جلسه شورای شهر کرمانشاه در روز ۹ شهریور به حدنصاب رسید، اما این جلسه هم نتیجهای در پی نداشت! اختلافنظرها آنقدر بالا بود که در این جلسه حتی دو دیدگاه نزدیک به هم را نمیشد یافت. اختلافاتی که نهایتاً جلسه را بینتیجه گذاشت و همه چشم امید به جلسه بعدی حلاختلاف داشتند.
نقرهداغ به سبک هیئت حلاختلاف
جلسه هیئت حلاختلاف استان در روز ۱۰ شهریور تشکیل و آرای آن نیز اعلام شد. مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کرمانشاه از صدور حکم سلب عضویت برای دو عضو (سید احسان احسانی و سیدمیثم موسوی اجاق) شورای شهر کرمانشاه و ارائه درخواست تعلیق موقت شورای شهر کرمانشاه به دادستانی خبر داد. سعید سلیم ساسانی اظهار داشت: «بنا به اتفاقات رخ داده در جلسات شورا، هیئت حلاختلاف استان اقدام به صدور رأی مبنی بر سلب عضویت دو نفر از اعضای شورا به مدت سه ماه به دلیل ارتکاب تخلف بر اساس بند پنج ماده ۹۲ قانون شوراها نمود. همچنین همه اعضای شورای شهر کرمانشاه از دریافت یک سوم حقوق مطابق بند سه همین ماده به مدت یک سال محروم شدند. اتخاذ این تصمیم پنج ساعت طول کشید و اعضای هیئت حلاختلاف بسیار بر انجام توافق و مصالحه تأکید داشتند که اعضای شورا به توافق برسند، اما متأسفانه این مهم انجام نشد.»
بعد از اعلام نظر شورای حلاختلاف
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کرمانشاه به تشریح آخرین وضعیت شورای شهر کرمانشاه پرداخت و افزود: «دو نفر از اعضای شورای شهر کرمانشاه که سلب عضویت شدهاند، برابر قانون تا ۲۰ روز حق اعتراض دارند. از طرفی در مصوبه دیگر هیئت حلاختلاف استان پیشنهاد شده دادستان با توجه به ظرفیت قوانین در این زمینه بررسی کرده و در خصوص سلب عضویت یا انحلال شورا تصمیمگیری کند که دادستان نیز در این زمینه پیگیر بوده و برگزاری جلسهای با اعضای شورای شهر را در دستورکار دارد.»
سلیم ساسانی با اشاره به اتمام مهلت تعیین تکلیف دو منتخب دیگر شورای شهر کرمانشاه که با نظر هیئت مرکزی نظارت رد صلاحیت شدهاند تا روز ۱۸ شهریور گفت: «وضعیت این دو عضو منتخب که از سوی هیئت مرکزی نظارت رد صلاحیت شده بودند تا سه روز دیگر مشخص میشود و عملاً تا چند روز دیگر ترکیب یازده نفره اعضای شورای شهر کرمانشاه مشخص خواهد شد و با این اوصاف امیدواریم ظرف چند روز آینده تعیین تکلیفی در خصوص وضعیت شورای شهر و مدیریت شهری صورت گیرد.»
ورود قائممقام وزیر کشور در امور مجلس به ماجرا
جلیل بالایی مدیرکل دفتر امور سیاسی و انتخابات استانداری کرمانشاه با اشاره به مشکلات پیشآمده برای دو نفر از منتخبین شورای اسلامی شهر کرمانشاه و لزوم تسریع در تعیین تکلیف وضعیت مدیریت شهری گفت: «در روز ۲۱ شهریور در نشستی ویژه با حضور قائممقام وزیر کشور در امور مجلس تصمیماتی اتخاذ و مقرر شد این تصمیمات برای تأیید تا آخر هفته در وزارت کشور مطرح شود. تصمیمات هیئت اعزامی برای تعیین تکلیف شورای شهر کرمانشاه منوط به تایید وزارت کشور است و مقرر شد تا پایان هفته برای اجرا به صورت رسمی ابلاغ شود. با توجه به مکاتبات و تصمیمهای اتخاذ شده برای رفع این مشکلات مقرر شد وزارت کشور زمینه اجرای تصمیمهای ابلاغی را فراهم و در همین چارچوب جمعبندی و تصمیمگیری شود.»
جلسه ۳۰ شهریور
بالاخره پس از کشوقوسهای فراوان و تلاش بسیاری از مسئولان در روز ۳۰ شهریور جلسه شورای شهر در محل استانداری کرمانشاه برگزار شد و اعضای این شورا در اقدامی بیسابقه بدون تشکیل هیئترئیسه، سرپرست شهرداری را انتخاب کردند! این جلسه پشت درهای بسته و بدون حضور خبرنگاران برگزار شد و در پایان امیر رحیمی بهعنوان سرپرست شهرداری کرمانشاه انتخاب شد.
و اما بازگشت دو عضو سلب عضویت شده
۱۷ مهر، فضل اله رنجبر فرماندار کرمانشاه خبر از بازگشت دو تن از اعضای سلب عضویت شده به شورا را اعلام کرد و از صدور دستور موقت دیوان عدالت اداری مبنی بر بازگشت دو عضو منتخب به شورای شهر کرمانشاه خبر داد.
رنجبر ادامه داد: «بر اساس این دستور فعلاً دو عضو منتخب شورا در شورای شهر کرمانشاه باقی میمانند و از اعضای علیالبدل در جلسات دعوت نمیشود. بر این اساس جلسه بعدی شورا با حضور هر یازده عضو شورا برگزار خواهد شد. حکم صادر شده، دستور موقت دیوان عدالت اداری است و تا رأی نهایی این دیوان باز هم باید منتظر بمانیم که فعلاً مشخص نیست چه زمانی است. بر اساس این حکم، سیدحجتالله موسوی اجاق و سید پیمان موسوی دو عضو منتخب شورای شهر کرمانشاه به شورا خواهند آمد.»
جلسه ۱۹ مهر با حضور ۲+۹
فعلاً میشود از دور، خروج دود سفید از دودکش شورای شهر کرمانشاه را مشاهده کرد. اما فقط از دور. چرا که دو عضوی که پیشتر توسط هیئت نظارت سلب عضویت شده بودند؛ پس از پیگیریهای فراوان، با رأی دیوان عدالت اداری مجدداً به ترکیب ۹ نفر قبلی شورا بازگشتند و در اولین حضورشان و پس از برگزاری مراسم تحلیف، در جلسه انتخاب هیئترئیسه حضور داشتند. جلسهای که ظاهراً در آرامش نسبی برگزار شده و حواشی کمتری به همراه داشته. البته حاشیه عضو جداناشدنی از شورای شهر کرمانشاه است و باید آن را پای ثابت جلسات دانست.
تعیین هیئترئیسه
در نشست امروز با تأکید فرماندار کرمانشاه و دستور رئیس هیئترئیسه سنی، رأیگیری برای انتخاب هیئترئیسه شورای شهر کرمانشاه انجام و در نهایت رسول آزادی، رئیس شورای شهر کرمانشاه شد. همچنین کامبیز غلامی به عنوان نایبرئیس شورای شهر کرمانشاه انتخاب و سالار احمدزاده، پوریا فخری و احسان حیدریان نیز به ترتیب با رأی اعضای شورای شهر کرمانشاه به عنوان منشی اول، منشی دوم و سخنگوی شورا انتخاب شدند.
فرماندار کرمانشاه در این نشست ابراز امیدواری کرد که شورای ششم منشا خیر و خدمت برای مردم کرمانشاه باشد. رنجبر سپس با عذرخواهی از مردم کرمانشاه به واسطه تأخیر چندماهه در شروع رسمی فعالیت شورای ششم شهر کرمانشاه به واسطه رد صلاحیت دو تن از منتخبین شورای شهر کرمانشاه از سوی هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات، گفت: «این موضوع هیچ ارتباطی به شهرستان و استان نداشت و یک مشکل کشوری بود و در نهایت با اعلام نظر دیوان عدالت اداری دو عضو منتخب راهی شورای ششم شهر کرمانشاه شدند.»
فرماندار کرمانشاه در ادامه با اشاره به انتخاب اعضای هیئترئیسه در این نشست، گفت: «وزیر کشور از مسئولان استان درخواست تسریع در انتخاب اعضای هیئترئیسه و شهردار را داشته، لذا امیدواریم با انتخاب اعضای هیئترئیسه، اعضای شورای شهر کرمانشاه سریعاً شهردار جدید کرمانشاه را معرفی کنند.»
رنجبر ادامه داد: «اگرچه هماکنون امورات شهر از سوی سرپرست شهرداری در حال انجام است، اما با انتخاب شهردار قطعاً امور شهر بهتر و با انرژی مضاعف پیش خواهد رفت.»