آوای کرمانشاه: پلاسکو در ایران، چه پس از ساخت و چه بعد از آتشسوزی ویرانگر و ریزش کامل آن یک نماد بود و هست. ساختمان پلاسکو، ساختمانی تجاری در ضلع شمال شرقی چهارراه استانبول بود و از آن بهعنوان اولین آسمانخراش و ساختمان مدرن خاورمیانه یاد میشد. این ساختمان ۱۷ طبقه با اسکلتِ فلزی که در سال ۱۳۴۱ افتتاح شده بود، یکی از مهمترین مراکز تولید و فروش پوشاک در تهران بود. این ساختمان در روز پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵ پس از ۵۴ سال از زمان ساخت بر اثر آتشسوزی فروریخت و ۵۶۰ واحد تجاری در آن نابود شد. پلاسکو در حالی بعد از ۳٫۵ ساعت سوختن، فروریخت که هنوز تعداد زیادی آتشنشان در حال مهار آتشسوزی، در بیرون و داخل ساختمان بودند.
برای همین هم است که در بودونبود این ساختمان از آن به عنوان یک نماد یاد میشود. پس از ساخت، شد نمادی برای آسمانخراش و معماری مدرن در خاورمیانه و پس از آتشسوزی و فروریختن به نمادی برای اعلامخطر و هشدار نسبت به بروز فاجعه در ساختمانهای قدیمی و فرسوده بدون امکانات و تجهیزات ایمنی کافی.
اینک نیز در کرمانشاه، گرچه با ساختمانهای قدیمی با قد و قواره و وسعت پلاسکو مواجه نیستیم اما در ابعاد انسانی و با توجه به ظرفیتهای شهری، بروز اتفاقی در این پاساژهای قدیمی میتواند خسارات تلخ و جبرانناپذیری بر جا بگذارند. مدیرعامل سازمان آتشنشانی کرمانشاه در نشستی با خبرنگاران به وجود 35 پاساژ فرسوده و بدون امکانات ایمنی کافی اشاره کرده است که ناخودآگاه آدم را یاد پلاسکو و فرجام تلخش میاندازد. او اگرچه گفته به دادستانی نامه نوشته و خواستار ورود قوه قهریه برای حل موضوع شده اما به نظر میرسد بایستی پیش از آنکه درگیر حادثه و اتفاقی شویم همه نهادهای مسئول دست به کار شوند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی کرمانشاه با اشاره به فرسوده بودن 35 پاساژ شهر کرمانشاه، گفته است: این اماکن ایمنی چندانی ندارند و هر آن ممکن است حادثه آتشسوزی در آنها رخ دهد و کاری هم از دست ما ساخته نیست، جز اینکه مرتب اخطار و هشدار بدهیم.
با توجه به اینکه مدیرعامل آتشنشانی کرمانشاه در مورد امکان ایجاد آتشسوزی این 35 پاساژ هشدار داده است، اما با وجود فرسودهبودن این ساختمانها، ممکن است عوامل خطرآفرین دیگری همچون زلزله و یا بارندگیهای شدید، باعث ایجاد حادثه شوند و تنها خطر آتشسوزی نیست که این پاساژها را تهدید میکند.
صحبتهای آتشپاد غلامرضا رضایی در نشست خبری بخشهای دیگری هم داشته است.
او با اشاره به فعالیت 261 نیرو در آتشنشانی کرمانشاه در بخشهای ستادی و عملیاتی به کاهش میانگین سنی آتشنشانان کرمانشاه در پی جذب نیروهای جدید پرداخت و گفت: در سالهای گذشته میانگین سنی آتشنشانان کرمانشاه بسیار بالا و حدود 45 سال بود و عملاً عمده نیروها برای کار عملیاتی مناسب نبودند، اما با پیگیریهای شهردار کرمانشاه زمینه جذب 100 نیروی جدید در آتشنشانی کرمانشاه مهیا شد.
وی افزود: این تعداد نیرو از اردیبهشت امسال به بدنه آتشنشانی اضافه شدند که علاوه بر رفع کمبود نیرو، میانگین سنی آتشنشانان کرمانشاه را به حدود 30 سال رساند.
نیاز به پله 62 متری
رضایی با اشاره به وضعیت خوب آتشنشانی کرمانشاه از حیث تجهیزات، گفت: سال 1395 حدود هشت میلیارد تومان تجهیزات از جمله 14 دستگاه خودروی عملیاتی متشکل از خودروهای اطفاء حریق و امداد و نجات برای آتشنشانی کرمانشاه خریداری شد که همین امر موجب شده در حال حاضر از حیث تجهیزات مشکلی نداشته باشیم.
وی افزود: تنها مشکل در بحث تجهیزات با توجه به احداث ساختمانهای بلند در شهر کرمانشاه، تأمین پله 62 متری است که تأمین آن نیازمند 70 تا 80 میلیارد تومان اعتبار است.
مدیرعامل آتشنشانی کرمانشاه خاطرنشان کرد: در حال حاضر شهردار کرمانشاه مکاتباتی انجام داده، چرا که قرار است کلانشهرهای کشور در این زمینه سهمیه بگیرند.
وی افزود: در حال حاضر پله ما تا حدود 32 متر ارتفاع دارد. البته پیش از این پله 52 متری داشتیم که متأسفانه در اغتشاشات سال گذشته توسط یک عده آشوبگر به آتش کشیده شد.
رضایی در ادامه با اشاره به وجود یازده ایستگاه آتشنشانی در شهر کرمانشاه گفت: در کلانشهر کرمانشاه با توجه به وسعتی که دارد، حداقل به 10 ایستگاه دیگر نیاز داریم تا بتوانیم پوشش خوبی در سطح شهر داشته باشیم.
وی افزود: در حال حاضر پیگیر راهاندازی یک ایستگاه در شهرک جهاد هستیم که کارهای مقدماتی آن انجام شده و بهمحض گرفتن اعتبار راهاندازی آن را شروع میکنیم.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی کرمانشاه تصریح کرد: تلاش داریم تا سالانه یک یا دو ایستگاه راهاندازی کنیم تا از این طریق بتوانیم کمبودها را جبران کنیم.
5 دقیقهای سر صحنه حوادث میرسیم
وی در ادامه به برخی مشکلات پیش روی نیروهای آتشنشانی اشاره کرد و افزود: یکی از اصلیترین این مشکلات بحث ترافیک شهر کرمانشاه بهویژه در بافت مرکزی شهر است، اما با وجود این معضل بازهم میانگین زمان رسیدن نیروهای آتشنشانی سر صحنه حوادث حدود پنج دقیقه است که مطابق با استانداردهاست.
وی یادآور شد: اگر ایستگاههای بیشتری در شهر راهاندازی شود، قطعاً میانگین زمان حضور نیروهای آتشنشانی از این هم کمتر خواهد شد.
رضایی تصریح کرد: همچنین اگر خط ویژهای برای نیروهای امدادی در معابر اصلی شهر باشد، نیروهای آتشنشانی با سرعت بیشتری به محل حادثه خواهند رسید.
آتش در کمینِ 35 پاساژ قدیمی کرمانشاه
وی در ادامه با اشاره به ضرورت ارتقا ایمنی در ساختمانهای شهر گفت: در بحث حوادث بهترین راه پیشگیری است و اگر در ساختمانها الزامات ایمنی رعایت شده و تجهیزات ایمنی در اختیار داشته باشند، قطعاً بسیاری حوادث در نطفه خفه خواهد شد.
رضایی تصریح کرد: در حال حاضر بیشتر حوادث آتشسوزی که گزارش شده مربوط به اتصالات برق است و متأسفانه بسیاری ساختمانها و پاساژهای قدیمی شهر این مشکل را دارند و کاری از دست ما ساخته نیست، جز اینکه مرتب اخطار بدهیم.
وی افزود: حدوداً 35 پاساژ قدیمی داریم که بروز کوچکترین حادثه میتواند در آنها ایجاد مشکل کند. هماکنون با تذکرات متعدد پیگیر رفع خطرات احتمالی آنها و ارتقا ایمنی این ساختمانها هستیم.
وی افزود: در این زمینه نامهای به دادستانی نوشته و خواستار رسیدگی به این موضوع شدیم تا از این طریق ساختمانها و پاساژهای قدیمی ملزم به رعایت الزامات ایمنی شوند.
دیدگاه ها