آوای کرمانشاه: از گذشتههای بسیار دور تا کنون، استفاده از گیاهانی که خواص دارویی دارند، در بین مردم رواج داشته است. استفاده از داروهای گیاهی مختص به یک کشور خاص نیست و معمولاً در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین گیاهان دارویی به جهت خاصیت درمانی که دارند در ساخت بسیاری از داروهای پزشکی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
در ایران و مشخصاً کرمانشاه که طبیعتاش سرشار از گیاهان دارویی است، استفاده از این گونههای گیاهی در بین مردم رواج بیشتری دارد. وجود گونههای مختلف گیاهی در کرمانشاه باعث شده است تا از کشت گیاهان دارویی به عنوان یک فرصت برای توسعه اشتغال و ایجاد درآمد پایدار در این استان نام برده شود. اهمیت موضوع باعث شده است که طی سالیان اخیر، دولت و مشخصاً وزارت جهاد کشاورزی، حمایت از استانهایی که در زمینه کشت گیاهان دارویی پیشتاز هستند را در دستور کار قرار دهند.
به دنبال اعلام حمایت وزارت جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت گیاهان دارویی در مزارع کشاورزی کرمانشاه بهار امسال، نسبت به سال قبل ۱۰ درصد افزایش یافت و از سه هزار هکتار به سه هزار و ۳۰۰ هکتار رسید. این افزایش سطح کشت در حالی محقق شد که این استان امسال با کاهش بارندگی و خشکسالی روبهرو بود.
بنا به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه «امسال ۲۰ نوع انواع گیاهان دارویی را در اراضی استان کشت کردیم که با توجه به میزان قابلتوجه حجم این محصولات، گیاهان دارویی عمدتاً به کارخانههای تولید لوازم بهداشتی و آرایشی و همچنین کارخانجاتی که در زمینه تولید دارو فعالیت دارند، فروخته شدهاند.»
جدای از شرکتهای دارویی که مشخصاً زیر نظر وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در زمینه تولید دارو فعالیت دارند و محصولات آنها مشخصاً در داروخانهها توزیع میشود، از سوی دیگر، عطاریها نیز به صورت مستقیم اقدام به تولید و فروش داروهای گیاهی میکنند. طی سالیان اخیر بحثهایی در میان مردم رواج یافته که داروهای شیمیایی دارای عوارض هستند، پس بهتر است به داروهای گیاهی اعتماد شود. اکنون، ریشه این بحثها و صحتوسقم آن، موضوع بحث نیست و میشود در فرصت دیگری به آن پرداخت؛ آنچه هماکنون اهمیت دارد، میزان اعتماد مردم به عطاریها و کارکرد آنهاست. باید بپذیریم که طی چند سال اخیر به صنف عطاریها بهای ویژهای داده شده و تبلیغاتی که برای کار آنها صورت گرفته، کاملاً کارساز بوده است. اعتماد بیش از حد مردم به عطاریها از یک سو، و عدم نظارت صحیح بر کار آنها از سوی دیگر باعث شده است که تعداد قابلتوجهی از عطاریها در سطح کشور، به فروش مواد مختلف اعم از موادمخدر، داروهای ممنوعه، داروهای غیراستاندارد چاقی و لاغری و … رو بیاورند.
همواره اخبار مختلفی در رابطه با کار عطاریها منتشر میشود و عمده این اخبار نشان میدهد که یکی از مشکلات پیش روی سازمان غذا و دارو برای ساماندهی صنف عطاریها، این است که صدور مجوز فعالیت این صنف خارج از حیطه وظایف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. اما با این اوصاف، ظاهراً وزارت بهداشت، قوانین و مقرراتی که عطاریها مجاز به فعالیت در آن هستند را ابلاغ کرده است. اما گویا نظارت صحیحی بر فعالیت عطاریها صورت نمیگیرد و از همین رو، چالش ساماندهی این صنف همچنان پابرجاست، تا جایی که هر روزه مسئولان در حوزههای مختلف نسبت به کار عطاریها و موادی که در مغازههای آنها توزیع میشود، هشدار میدهند.
تشدید نظارت بر واحدهای عطاری
در تازهترین مورد، رئیس اتاق اصناف کرمانشاه از تشدید نظارت بر واحدهای عطاری خبر داده و گفته است «عرضه هرگونه دارو و قرص غیرمجاز در عطاریها تخلف است و با واحدهای متخلف برخورد جدی خواهد شد.»
رضا سلیم ساسانی در گفتوگو با ایسنا، از گشت مشترک اتاق اصناف کرمانشاه با همراهی نیروی انتظامی و پلیس اماکن برای نظارت بر واحدهای عطاری یاد کرد و ادامه داد: در قالب این طرح واحدهای عطاری شهرک کرناچی مورد بازرسی و نظارت قرار گرفت.
وی با اشاره به کشف مقداری متادون و قرصهای غیرمجاز چاقی و لاغری در این واحدهای عطاری، اظهار کرد: سه پرونده تخلف نیز برای این واحدها به دلیل تقلب و عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی تشکیل شد.
رئیس اتاق اصناف کرمانشاه با بیان اینکه نظارت بر واحدهای عطاری ادامهدار خواهد بود، عنوان کرد: این نظارتها فقط به عطاریهای کرناچی محدود نمیشود و عطاریهای سایر نقاط شهر نیز زیر ذرهبین معاونت غذا و دارو، اداره اماکن و بازرسی اصناف خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: این واحدها به هیچ عنوان اجازه عرضه هیچگونه دارویی تحت عنوان کاهش و افزایش وزن، ترک مواد مخدر، داروی متادون و… را ندارند.
سلیم ساسانی از مردم هم خواست به هیچ عنوان برای دریافت دارو به عطاریها مراجعه نکنند و فریب بعضی از تبلیغات این واحدها را که ممکن است سلامت شهروندان را به خطر بیندازد، نخورند.
جدیگرفتن موضوع
اینکه مسئولان نسبت به جان شهروندان حساس هستند و سلامتی آنها برایشان اهمیت دارد، اتفاق خوبی است؛ اما مواردی که با جان انسانها ارتباط دارد را باید به صورت مستمر پیگیری کرد و نه مشخصاً در یک حوزه و در یک مقطع زمانی خاص، نسبت به آن حساس شد. حساسیت در مورد جان آدمها باید همواره در دستور کار مسئولان باشد. موضوع عطاریها و مواد مختلفی که در مغازههای آنها به فروش میرسد و تخلفاتشان امروزه برای همه آشکار است. تخلف در این صنف یعنی بازی با جان انسانها؛ پس میطلبد که برنامهای صحیح برای ساماندهی این صنف انجام پذیرد.