آوای کرمانشاه: سازمان بهداشت جهانی، مجامع علمی و تقریباً همه متخصصان خارجی و داخلی، مهمترین راهکار مقابله با کرونا و قطع زنجیره پاندمی را واکسیناسیون عمومی میدانند. با این حال بعضی از مردم برای واکسینه شدن مردد هستند و یا بهطورکلی از اساس با آن مخالفاند. مخالفتها با واکسنها دلایل مختلفی دارد که عمدهترین آن که مردم در بارهاش صحبت میکنند، عدم واردات واکسن معتبری همچون فایزر به کشور است؛ اما خب اکنون به هر دلیلی واکسن فایزر در دسترس نیست و طبق گفته مسئولان ممکن است که اصلاً این واکسن به کشور ما وارد نشود؛ در این شرایط آیا باید با انجام واکسیناسیون زاویه داشت و از تزریق آن امتناع کرد؟ در حال حاضر واکسنهای معتبر دیگری در جهان وجود دارد که بر روی آنها مطالعه و تحقیقات علمی انجام شده باشند و تأییدیه سازمان بهداشت جهانی (WHO) را داشته باشند. در کشور ما نیز، همه واکسنهایی که مورد تأیید وزارت بهداشت کشور است این خصوصیات را دارند و میشود گفت هر کدام با درصدی بالا و پایینتر نسبت به دیگری، در برابر ویروس کرونا، ایمنی ایجاد میکنند.
کاهش محدودیتها و رفع ممنوعیتها، پایین آمدن آمار مرگومیر و همچنین مبتلایان در اکثر کشورهایی که بیشترین واکسیناسیون را انجام دادهاند، معجزه واکسن را به ما نشان میدهد. وقتی این شواهد وجود دارند، مقاومت در برابر واکسنزدن را میتوان اقدامی غلط و انتحاری دانست. چرا که مقاومت در برابر واکسنزدن –آنهم از هر نوعی- نهتنها خود فرد، بلکه خانواده و در مقیاس بزرگتر، جامعه را در معرض خطر قرار میدهد.
واکسنها، شاید ما را به صورت صددرصدی در برابر کرونا ایمن نکنند؛ اما بر اساس آنچه در مورد واکسن سایر بیماریها میدانیم، متخصصان معتقدند که دریافت واکسن کووید ۱۹ ممکن است به ما کمک کند حتی در صورت ابتلا به این بیماری، به نوع شدید بیماری دچار نشویم و یا حداقل از خطر مرگ بر اثر این بیماری جان سالم به در ببریم.
به هر روی، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی به ما کمک میکند تا کمتر در معرض ویروس قرار بگیریم و انتشار آن را به دیگران کاهش میدهد؛ اما این اقدامات کافی نیستند. واکسنها، سیستم ایمنی بدن را به کار میگیرند تا اگر در معرض ویروس قرار گرفتیم، آماده مبارزه با ویروس باشد. واکسیناسیون و رعایت موارد بهداشتی، هر دو در کنار هم برای محافظت از خود و دیگران در برابر کووید ۱۹، بهترین اقداماند. متوقف کردن یک بیماری همهگیر مستلزم استفاده از تمام ابزارهایی است که در دسترس داریم.
اکنون اگر آمارهای جهانی را کنار بگذاریم و به صورت موردی و ملموس بخواهیم برای مردم از معجزه واکسن بگوییم، صحبتهای رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه در مورد تغییر سن فوتیهای کرونا در این استان، بهترین مثال برای این ادعا است. دکتر محمودرضا مرادی اعلام کرده است که میانگین سنی مرگومیر مبتلایان به کرونا در کرمانشاه به ۴۸ سال کاهش یافته است. دلیل این کاهش سن فوتیها، واکسیناسیون در دو نوبت افراد (در سنین بالاتر) است.
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه در گفتوگو با ایرنا اعلام کرده است: بر اساس تحقیقات رصدخانه کرونا، میانگین سنی مرگومیر بیماران مبتلا به کرونا در استان از ۶۴ سال به ۴۸ سال کاهش یافته است.
بنا به گفته دکتر مرادی، علت اصلی این کاهش درصد بیشتر انجام واکسیناسیون در سنین بالاتر است و رابطه معنادار و معکوسی دارد؛ بدین معنا که هرچه درصد واکسیناسیون در یک رده سنی بالاتر رفته است، میزان مرگومیر در آن رده کاهش یافته است.
وی اظهار داشته است: فوت هر شخصی در هر سنی دردناک است؛ اما اکنون مرگومیر به ردههای سنی رسیده است که در زمینه کار و فعالیت اجتماعی و اقتصادی فعالتر هستند که این امر ناگوارتر بوده و ضرر و لطمات بیشتری به خانوادهها و جامعه وارد میکند.
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه اظهار امیدواری کرده است که افراد نوجوان، جوان و میانسال هرچه سریعتر برای ایمن کردن خود در برابر این بیماری هولناک اقدام کنند.
واکسیناسیون بیش از یک میلیون نفر در استان
معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه پیشتر در این باره اعلام کرده بود که یک میلیون و ۱۶۶ هزار دُز واکسن کرونا تاکنون در استان تزریق شده است.
دکتر ابراهیم شکیبا در خصوص افرادی که واکسینه شدهاند اعلام داشته که بیش از ۵۰ درصد جمعیت هدف تا نوبت اول واکسن خود را دریافت کردهاند و ۲۸،۵ درصد از جمعیت هدف نیز دُز دوم واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
وی اظهار داشته: بیشترین درصد دریافت واکسن مربوط به گروه سنی ۷۵ تا ۸۰ سال با ۸۲،۳ درصد و کمترین میزان دریافت واکسن در گروه سنی ۱۸ تا ۲۰ سال با ۲۲،۹ درصد است.
معجزه واکسن
با این اوصاف، همه این آمار و ارقام به ما میگویند که واکسنزدن به ما کمک میکند که نرخ ابتلا و مرگومیر بر اثر این بیماری به شکل قابلتوجهی کاهش یابد. از این رو، مقاومت در برابر واکسنزدن اقدامی خطرناک و عبث است. همه باید برای قطع این زنجیره خطرناک، دستبهدست هم داده و با واکسنزدن، مقدمات رهایی از دست این ویروس را برای خود و اطرافیان فراهم کنیم.